4 vragen aan Rianne over aangifte inkomstenbelasting
Kennis 21 juni 2022

4 vragen aan Rianne over aangifte inkomstenbelasting

Je hebt er net mee te maken gehad, of je zit er middenin als ondernemer: aangifte inkomstenbelasting. Hoe dan ook een actueel thema én de expertise van Rianne. Ze geeft antwoord op vier vragen over aangifte inkomstenbelasting. Met de belangrijke opmerking dat er veel mitsen, maren en mogelijkheden zijn. “Iedere onderneming en elke situatie van een ondernemer is weer anders. Voor goed advies moeten we eerst de (persoonlijke) situatie goed kennen”, vertelt ze.   

Wanneer kun je aangifte inkomstenbelasting het beste indienen? 

Rianne: “Doe je voor 1 mei aangifte, dan krijg je meestal voor 1 juli de aanslag, dat stelt de Belastingdienst. Wij vragen standaard uitstel aan voor al onze klanten, waardoor er langer de tijd is om de aangifte in te dienen. Wel belangrijk om te onthouden is dat de Belastingdienst dit jaar weer belastingrente vordert. Om de gevolgen van het coronavirus te verzachten, was het tarief van de belastingrente tijdelijk verlaagd. Maar dat is nu weer 4%. Doe je op of na 1 mei aangifte inkomstenbelasting, of moet de Belastingdienst bij het opleggen van de aanslag afwijken van de aangifte, dan betaal je dus rente over de belasting die je moet betalen. Voor veel van onze klanten wordt de aangifte inkomstenbelasting na 1 mei ingediend. Om belastingrente op de aanslag te voorkomen of te beperken is het belangrijk dat de voorlopige aanslag goed is ingeschat. De voorlopige aanslag kan gedurende het jaar worden gewijzigd als blijkt dat dit nodig is.”   

Hoe zit het met fiscaal partnerschap en inkomstenbelasting? 

Rianne: “Een onderwerp waar we veel vragen over krijgen. Als fiscale partners doe je samen aangifte. Allereerst is het belangrijk om vast te stellen of je fiscaal partner bent, dat kan hier op de website van de Belastingdienst. Zijn jullie fiscaal partners? Dan zijn een aantal aandachtspunten belangrijk. Je mag gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten zo gunstig mogelijk verdelen. Daarnaast zijn de drempelbedragen anders nu je samen aangifte doet, dus betaal je samen meestal minder belasting over het totale vermogen. Ook kun je aftrekposten van beiden opvoeren bij degene die het hoogste percentage ervan terugkrijgt. En soms krijg je meer heffingskorting als je samen aangifte doet. Iets om rekening mee te houden.” 

Welke kosten van eigen woning mag ik aftrekken in mijn aangifte inkomstenbelasting?  

Rianne: “Er wordt momenteel veel verhuisd. Dat merken wij ook bij onze klanten. Er worden veel woningen gekocht en verkocht. Kosten zoals notariskosten, advies en bemiddeling van de hypotheekadviseur en taxatiekosten zijn aftrekbaar. Op de website van de Belastingdienst zie je precies welke kosten je mag aftrekken. Tegen alle verhuizers wil ik graag zeggen: let op dat je belangrijke documenten en bonnen goed en volledig bewaard, zodat je de aftrekposten maximaal kunt benutten.”  

Welke aftrekposten vergeten mensen vaak? 

Rianne: “Om er zeker van te zijn dat we niets over het hoofd zien, vragen we onze klanten ieder jaar een checklist aangifte inkomstenbelasting in te vullen. Zorgkosten, studiekosten en giften worden weleens over het hoofd gezien als aftrekposten. Zonde natuurlijk. Daarom werken wij met deze checklist, die we ieder jaar updaten. Ideaal.”  
 
Wil jij persoonlijk advies van Rianne, of één van haar collega’s bij Michels BV, over je aangifte inkomstenbelasting? Aarzel niet. Bel of stuur een e-mail. We helpen je graag! 
* Verplichte velden