Eenmanszaak of BV? Overwegingen en fiscale redenen
Kennis 12 juli 2022

Eenmanszaak of BV? Overwegingen en fiscale redenen

Je wilt je eigen onderneming starten. Gefeliciteerd! Je twijfelt alleen nog over de rechtsvorm: een eenmanszaak of bv. Een persoonlijke keuze die alleen jij kunt maken. Houd je doel en ambities goed in gedachten en maak weloverwogen je keuze. Wij helpen je graag een handje door de belangrijkste verschillen, overeenkomsten en fiscale overwegingen op een rij te zetten.  

Natuurlijk persoon versus rechtspersoon

Het belangrijkste verschil tussen een eenmanszaak en bv (besloten vennootschap), is dat een eenmanszaak een natuurlijk persoon is en een bv een rechtspersoon. Als natuurlijk persoon (lees: met een eenmanszaak) is de winst voor jou en ben je persoonlijk verantwoordelijk voor je onderneming. Dat betekent ook dat je zakelijk en privé aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Bij een rechtspersoon (lees: met een bv) is de bv hiervoor aansprakelijk. Jij bent als directeur en aandeelhouder niet persoonlijk aansprakelijk met je privé vermogen. Je verdient je geld met een salaris dat je jezelf uitkeert.  

Inkomstenbelasting versus vennootschapsbelasting  

Met een eenmanszaak is de winst van je bedrijf dus voor jou. Dit is je inkomen. Hier betaal je inkomstenbelasting over. Kortom, je netto-inkomen is je winst minus de inkomstenbelasting. Op de website van de Belastingdienst zie je een overzicht van de tarieven. Bij een bv ziet je verlies- en winstrekening er anders uit. Je keert jezelf immers een salaris uit, omdat je in loondienst bent van je eigen bedrijf. De winst van je bv bestaat uit je omzet minus je kosten (dus ook je salariskosten). Over deze winst betaal je geen inkomstenbelasting zoals bij een eenmanszaak, maar vennootschapsbelasting. Je betaalt als DGA (directeur-grootaandeelhouder) overigens wel inkomstenbelasting over het salaris dat je ontvangt. Dit zijn immers je inkomsten. Wat betreft de vennootschapsbelasting, dit is in 2022 15% belasting over de winst tot € 395.000. En 25,8% over de winst boven € 395.000. Op de website van de Belastingdienst zie je een overzicht van de tarieven. Wil je winst uit je bv naar privé halen? Dan betaal je dividendbelasting. Dit is in 2022 26,9%. 

Je persoonlijke ambities 

Wat is je doel? Wil je jouw onderneming uitbouwen, met personeel en meerdere bv’s? Dan is het oprichten van een bv een slimme keuze. Of kies je voor het zelfstandig ondernemerschap? Dan is een eenmanszaak wellicht beter voor je, afhankelijk van je beoogde winst. Wil je investeerders aantrekken om verder te groeien? Misschien past een bv je dan beter. Twijfel je nog over je ondernemerschapskwaliteiten en wil je laagdrempelig starten? Start dan eerst met een eenmanszaak. Kortom, je persoonlijke ambities spelen een grote rol in jouw keuze voor een eenmanszaak of bv. En vergeet niet: je kunt later altijd nog van een eenmanszaak naar een bv overstappen en andersom, als je ambities veranderen.    

Grens bij 100 duizend euro winst 

Zoals eerder aangegeven is de keuze voor een eenmanszaak of bv een persoonlijke keuze. Toch kunnen we grofweg een richtlijn stellen dat een bv fiscaal aantrekkelijk wordt bij een winst van € 100.000 of meer. Dat heeft te maken met het feit dat een bv gemiddeld een lagere belastingdruk heeft bij hogere winsten dan een eenmanszaak. De kosten zijn daarentegen wel hoger. Denk bijvoorbeeld aan jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten. Met een eenmanszaak heb je daarentegen aantrekkelijke voorwaarden, zoals ondernemersaftrek en zelfstandigenaftrek. Neemt de winst van je eenmanszaak toe? Dan kan aan de andere kant de inkomstenbelasting flink oplopen. Is je winst € 100.000 of meer, dan wegen deze aantrekkelijke voorwaarden van een eenmanszaak vaak niet meer op tegen de belasting die je moet betalen en is een bv dus aantrekkelijker.  
 
Let op, dit is een grove richtlijn. Voor goed inhoudelijk advies gaan we graag met je in gesprek om jouw situatie te begrijpen. Bel of mail ons, we helpen je graag.  

Persoonlijk aansprakelijk: ja of nee? 

Dan is er nog de aansprakelijkheid. “Ach, niet belangrijk, dat komt wel goed”, denk je misschien. Je hebt immers grootse plannen als ondernemer en je bent een integer mens. Toch drukken we je graag op het hart om ook hier goed over na te denken. Met een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk. Met een bv is je zakelijke vermogen apart van je privé vermogen en ben je meestal niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bv. We zeggen bewust ‘meestal’, omdat er natuurlijk uitzonderingen zijn als je er als bestuurder van je eigen bv een potje van maakt. Ga je bijvoorbeeld bewust een overeenkomst aan die je niet na kunt komen met je bv, dan is de kans groot dat je wel persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden die daaruit voortkomen.  
 
Kortom, het persoonlijke risico is groter met een eenmanszaak. Anderzijds kun je dat ondernemersrisico ook afvangen door goede afspraken te maken met klanten en leveranciers, met duidelijke algemene voorwaarden en de juiste verzekering(en). 

Van eenmanszaak naar bv (en andersom) 

Start je met een eenmanszaak en wil je na een tijdje verder met een bv? Dan kan dat natuurlijk ook. Wij helpen je graag je eenmanszaak omzetten naar een bv. Je zit namelijk nooit vast aan een rechtsvorm. Andersom kun je ook je bv omzetten naar een eenmanszaak. Ook hierbij helpen we je graag.  
 
TIP: doe de online keuzehulp rechtsvorm van de KvK  
* Verplichte velden