Extra pensioen opbouwen als ondernemer
Kennis 28 april 2021

Extra pensioen opbouwen als ondernemer

Als ondernemer bouw je niet automatisch pensioen op. Wil je er later onbezorgd bij zitten? Dan moet je zelf actie ondernemen. Juist nu, nu je business volop draait, is het wijs om ook vooruit te kijken naar de toekomst.

Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft recht op AOW. Dit is de basisverzekering voor je pensioen. Ook als je geen inkomen hebt. Maar, is dit genoeg om van te leven? Waarschijnlijk niet. Om je een idee te geven: het bruto AOW-bedrag in 2021 bedraagt tussen de € 883,67 en € 1.292,50 per maand, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je kunt als ondernemer verschillende maatregelen nemen om extra te sparen voor je pensioen, zodat je er later lekker warmpjes bij zit. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

1. Doe mee aan een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling (BPF)
Sommige ondernemers zijn verplicht om deel te nemen aan een bepaalde bedrijfstakpensioenfonds of beroepspensioenfonds. Ook als je zelfstandig ondernemer bent. Dat heeft met de sector te maken waarin je werkt, zoals huisartsen in de gezondheidszorg. Het Ondernemersplein van de KvK legt hier precies uit hoe het werkt.

2. Bouw een Fiscale Oudedagsreserve (FOR) op 
Ieder jaar mag je een deel van je winst reserveren voor na je pensioen. Dat gereserveerde deel heet de oudedagsreserve. Let op, je zet dus niet daadwerkelijk geld opzij, het is een reservering van een deel van je winst. Lees hier op de website van de Belastingdienst meer over de oudedagsreserve. 
 
3. Sluit een lijfrenteverzekering af 
Met een lijfrente zorg je op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen. Je legt periodiek of éénmalig geld in om later een periodieke uitkering te krijgen. Je kunt een lijfrente afsluiten in de vorm van een lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht. Hier legt de Belastingdienst alles over lijfrente uit. Een lijfrente is een verzekeringsproduct en werkt net even anders dan banksparen. In dit document zet de Rabobank de verschillen uiteen
 
4. ZZP Pensioen 
ZZP Pensioen is opgericht door Stichting ZZP Nederland samen met andere zzp-organisaties. Het is geen collectief pensioenfonds en geen pensioenverzekering. Het is een individuele pensioenrekening op basis van lijfrente. Hier vind je alle informatie over ZZP Pensioen
 
5. Sparen 
Bij banksparen (box 1) spaar je op een speciale bankspaarrekening. Je bepaalt zelf wat je ieder jaar inlegt. Je inleg is tot een bepaalde grens onbelast. Over dit vermogen betaal je geen vermogensbelasting. Dit geld is uitsluitend bedoeld voor aanvullend pensioen. Je kunt er ook voor kiezen om je geld opzij te zetten op een spaarrekening (box 3). Dit geld mag je voor elk doel gebruiken en opnemen wanneer jij dat wilt. Je betaalt wel vermogensbelasting. Ook de rente is erg laag.  
 
6. Beleggen en investeren 
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je geld te beleggen, op een beleggersrekening in combinatie met banksparen bijvoorbeeld. Of ga zelf aan de slag met beleggen. Maar let op: aan beleggen zijn risico’s verbonden, je kunt (een deel van je) inleg verliezen. Je kunt natuurlijk ook investeren om je vermogen op te bouwen, in onroerend goed bijvoorbeeld. Los bijvoorbeeld versnelt je hypotheek af, zodat je maandelijkse lasten op je oude dag een stuk lager zijn.  
 
Persoonlijk advies 
We hebben het hier niet over zomaar iets, maar over jouw onbezorgde oude dag na een periode van hard werken. Laat je daarom goed adviseren over de mogelijkheden om extra pensioen op te bouwen als ondernemer. Als jouw fiscale en financiële sparringpartner denken wij graag met je mee. Want op de vraag ‘hoe kan ik het beste extra pensioen opbouwen’ bestaat niet één antwoord. Dat is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en verwachtingen. Dat is maatwerk.  
 
Heb je behoefte aan advies? Aarzel dan niet om ons te benaderen! Neem contact op met team Michels.
* Verplichte velden