Prinsjesdag 2022: deze kabinetsplannen hebben impact voor ondernemers en werkgevers
Kennis 21 september 2022

Prinsjesdag 2022: deze kabinetsplannen hebben impact voor ondernemers en werkgevers

Het kabinet heeft op Prinsjesdag de plannen voor het komende jaar bekendgemaakt. De miljoenennota staat in het teken van de koopkracht. Alles in Nederland is duurder geworden.

Steeds meer huishoudens komen in de knel door de hoge gasrekening en inflatie. Het kabinet komt dan ook met een pakket van bijna 16 miljard euro, vooral om de klap van de koopkrachtval te dempen. Ruim het dubbele van wat dit jaar al besteed werd. Daarnaast is er aandacht voor de toekomst van ons land. De regering geeft de komende jaren veel geld uit aan onderwijs en gelijke kansen, aan wonen, de toekomst van het platteland en klimaatverandering. Ook is er geld voor het leger.


Impact voor ondernemers en werkgevers

En wat merk jij hiervan, als ondernemer en/of werkgever? De belangrijkste kabinetsplannen op een rij die invloed hebben op ondernemers, werkgevers en ondernemingen.

  • Het minimumloon gaat vanaf 1 januari 2023 met 10 procent omhoog. Ook de bijstand en de AOW stijgen met dat percentage mee.
  • De belasting op arbeid wordt verlaagd: het tarief in de eerste schijf, voor inkomens tot zo’n 70.000 euro, gaat omlaag. Mensen met een baan profiteren dus, waardoor werken aantrekkelijker wordt.
  • De lasten voor bedrijven gaan omhoog. De vennootschapsbelasting gaat van 15 procent naar 19 procent.
  • Vermogenden worden zwaarder aangeslagen. De belasting op spaargeld, aandelen en een tweede huis gaat omhoog van 31 procent naar 34 procent, dat stijgt de komende drie jaar in drie stappen.
  • Het heffingsvrije vermogen wordt gesteld op een bedrag van 57.000 euro, dat was zo’n 50.000 euro. Op die manier worden kleine spaarders dus ontzien.
  • De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd. Volgend jaar levert dat 170 miljoen euro op. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat zzp’ers elkaar uit de markt drukken met lage tarieven.
  • Dga’s gaan meer belasting betalen. Het kabinet wil een regeling afschaffen waardoor dga’s minder belasting betalen over hun inkomen dan werknemers met een vergelijkbaar loon. Dat levert de staatskas 540 miljoen euro op.
  • De verlaging van de brandstofaccijnzen blijven de eerste zes maanden van 2023 van kracht. Vanaf april van dit jaar betalen we al 17 cent minder voor een liter benzine en 11 cent minder voor een liter diesel.

Wat betekenen deze maatregelen voor jouw bedrijfsvoering en ondernemersdoelstellingen? We snappen dat je vragen of gedachten hebt, die je graag wilt delen. Bel of mail ons. We denken graag met je mee.
* Verplichte velden