Schenken en schenkbelasting, hoe zit dat?
Kennis 14 april 2022

Schenken en schenkbelasting, hoe zit dat?

Als je een schenking of gift krijgt, betaal je soms schenkbelasting aan de Belastingdienst. Een schenking bestaat meestal uit geld of goederen. In sommige gevallen hoef je geen belasting te betalen. Hoe zit dat precies? En welke invloed heeft een schenking op inkomstenbelasting en eventuele erfbelasting? We leggen het je graag uit.

Schenkbelasting: wanneer wel en wanneer niet?

Of je wel of geen schenkbelasting betaalt, heeft te maken met de relatie tussen de schenker en ontvanger, het doel van de schenking en de hoogte van de schenking. Hier heeft de Belastingdienst alle schenkingsvrijstellingen 2022 voor je op een rij gezet. Moet je wel schenkbelasting betalen? Met de rekenhulp schenkbelasting van de Belastingdienst reken je zelf snel en eenvoudig uit hoeveel schenkbelasting je moet betalen.

Wie betaalt schenkbelasting?

Het is de ontvanger die in sommige gevallen schenkbelasting moet betalen, niet de schenker. De schenker kan er wel voor kiezen om de belasting voor z’n rekening te nemen. Dat heet ‘netto’ of ‘vrij van recht’. Let wel op dat de schenker meer belasting betaalt dan dat de ontvanger zou doen. Waarom? De uitleg is eenvoudig: ook het betalen van de schenkbelasting wordt door de Belastingdienst weer als een schenking gezien. In het aangifteformulier van de schenkbelasting geef je aan wie de schenkbelasting betaalt.

Een bedrijf geschonken krijgen… en nu?

Erf je een bedrijf, of krijg je een bedrijf geschonken, dan moet je daar belasting over betalen. De hoogte daarvan is afhankelijk van de waarde van de onderneming. Zet je de bedrijfsactiviteiten voort, dan val je onder de bedrijfsopvolgingsregeling en betaal je minder, of zelfs geen belasting. Op deze pagina van de Belastingdienst lees je er alles over. Wij sluiten ons aan bij het advies van de Belastingdienst om een adviseur in dienst te nemen als je een bedrijf overneemt. Team Michels helpt en adviseert je graag op financieel en fiscaal gebied.

Inkomstenbelasting en erfbelasting

Als je een schenking doet, neemt je vermogen af en hoef je als schenker jaarlijks minder belasting te betalen over je vermogen. Dat voordeel start in het jaar na de schenking. Maar let op, er zijn uitzonderingen. Een ander bijkomstig voordeel is dat je erfgenamen later meestal minder erfbelasting hoeven te betalen, omdat je nalatenschap minder wordt door de schenking. Dat kan soms duizenden euro’s schelen en is voor veel mensen een beweegreden om een schenking te doen. Ontvang je een schenking? Dan wordt dat niet gezien als inkomen. Het heeft dus geen invloed op eventuele belastingtoeslagen. Als je de schenking spaart, dan komt deze in box 3. De schenking telt dan wel als vermogen.

Schenken aan goede doelen

Wil je een gift doen aan een goed doel? Dan kun je dat deels, of in sommige gevallen helemaal aftrekken van je inkomstenbelasting. Je kunt eenmalig schenken, of periodiek. Let op dat je een periodieke schenking vast moet leggen in een overeenkomst of een notariële akte. Alleen als het goede doel een ANBI-status heeft, hoeft het goede doel geen belasting te betalen over de ontvangen schenking.

Uitzonderingen en kleine lettertjes

Ben je van plan een schenking te doen, of heb je een schenking ontvangen? Dan zijn er een hoop regels en voorwaarden waar je scherp op moet zijn, zoals je ziet. Wist je bijvoorbeeld dat ouders als één schenker worden gezien? Doen zij beiden apart een schenking, dan moet je deze bij elkaar optellen voor de Belastingdienst en kan het zomaar zijn dat je wel schenkbelasting moet betalen, waar je geen rekening mee hebt gehouden. En wist je dat je een schenking terug kunt draaien als je bij de schenking een herroepingsclausule vastlegt?

Kortom, schenken is niet heel eenvoudig. Goed advies is essentieel om fiscale mogelijkheden optimaal te benutten. Team Michels helpt je graag!
* Verplichte velden