Zorgeloos op vakantie met een bijgewerkte administratie
Kennis 30 mei 2022

Zorgeloos op vakantie met een bijgewerkte administratie

Een opgeruimde administratie is een opgeruimd hoofd! Gun jezelf rust, de tijd om met je partner of gezin te genieten en de vrijheid om af te dwalen in je gedachten. Zonder dat je je druk hoeft te maken om uitstaande facturen, achterstallige betalingen of niet afgeronde aangiftes. Doe je voordeel met deze vijf tips voor een zorgeloze vakantie met een bijgewerkte administratie. 

1. Vergeet je btw-aangifte niet

Doe je per maand btw-aangifte? Zet de aangifte en betaling op tijd klaar, of besteed de btw-aangifte uit aan je collega. Ook wij kunnen je een handje helpen als je op vakantie bent. Geen probleem! Doe je per kwartaal aangifte? Dan is de kans groot dat je weer op tijd terug bent van zomervakantie, voordat de btw-aangifte in oktober geregeld moet zijn. Hoe dan ook: vergeet je btw-aangifte niet!  

2. Verstuur facturen op tijd

Werk je op projectbasis, of schrijf je uurtje factuurtje? Zorg dan dat je de werkzaamheden die je voor je vakantie uitvoert ook in rekening brengt vóór je vakantie. Breng je jouw dienstverlening maandelijks in rekening? Plan het versturen van je facturen alvast in, of besteed het uit aan je collega. Hoe dan ook wil je niet dat facturen onnodig laat de deur uitgaan. Vergeet niet dat ook opdrachtgevers op vakantie gaan. Betalingen kunnen daarom soms ook van hun kant stropen tijdens vakantieperiodes. Dus kun jij er maar beter voor zorgen dat je de factuur wel op tijd verstuurt. 

3. Zet betaalopdrachten klaar  

Voorkom aanmaningen, boetes en boze mails. Check welke rekeningen je tijdens je vakantie moet betalen en plan de betaalopdrachten alvast in. Zo voorkom je ook een vertekend beeld op je zakelijke rekening. Sowieso is het een goed idee om sommige betalingen te automatiseren. Dat scheelt een hoop tijd! Betaal jij al een paar maanden, of jaren misschien wel, iedere maand handmatig hetzelfde bedrag aan dezelfde leverancier, bijvoorbeeld voor je softwarepakket? Dan is het hoog tijd om een automatische incasso in te stellen!  

4. Informeer je relaties 

Wel zo netjes én het geeft rust als je relaties weten dat je even offline bent en niet (snel) reageert op e-mails. Natuurlijk kun je ook gewoon je out of office aanzetten en komen je relaties er zo vanzelf achter dat je er even niet bent. Maar het heeft ook zo z’n voordelen als je relaties, waar je veel contact mee hebt, van tevoren laat weten dat je op vakantie gaat. Heeft je leverancier nog een vraag? Of staat een opdrachtgever in de startblokken om je te briefen voor een klus? Dan kun je dit nog voor je vakantie tackelen. Zo schep je de juiste verwachtingen én loop je geen business mis.  

5. Zorg dat je bij je administratie kunt 

Wil jij ook op vakantie zicht hebben op je administratie en betrokken blijven bij de bedrijfsvoering? Zorg dat je snel en eenvoudig bij je online administratie kunt. Download de app van je boekhoudprogramma en voorkom dat je iedere keer je laptop moet pakken om via je desktop in te loggen. Zonde van je vakantietijd! Het helpt ook om met jezelf tijdsloten af te spreken, dus wanneer en hoelang je tijd mag besteden aan je onderneming. Zo voorkom je dat je op vakantie heel de dag met je werk in je hoofd rondloopt. Deel dit eventueel ook met je collega’s, dat je bijvoorbeeld iedere dag tussen 8.00 en 9.00 uur je e-mail checkt en telefonisch bereikbaar bent. Als jou dit rust geeft, dan kun je dit maar beter slim en efficiënt inrichten voor jezelf. Ook voor je medereizigers is dit een overzichtelijke afspraak.  
 
Een zorgeloze vakantie gewenst van team Michels!
Dan is het nu tijd om te vertrekken. Ook al vind je het misschien lastig, afstand nemen van je werk is belangrijk om op te laden en nieuwe ideeën op te doen. Zie het als een investering in jezelf en de toekomst van je onderneming. Kunnen wij iets voor je doen om ervoor te zorgen dat jij zorgeloos op vakantie kunt? Laat het ons weten. Veel vakantieplezier!
* Verplichte velden